12

Ushbu maqolada qurg‘oqchilikka chidamli, hosildorlik darajasi baland bo‘lgan xandon pistaning Sh-8 ekoshakli
haqida ma’lumotlar keltirilgan. Yong‘og‘ining ochiqlik darajasi yuqori bo‘lib, iqlim sharoitlariga qarab 100% gacha
ko‘tariladi. Bu uning yuqori sifatli belgilaridan biridir.

  • Internet havola
  • DOI10.63241/2025ms243akhv
  • UzSCI tizimida yaratilgan sana 01-11-2025
  • O'qishlar soni 12
  • Nashr sanasi 15-10-2025
  • Asosiy tilO'zbek
  • Sahifalar122-123
Ўзбек

Ushbu maqolada qurg‘oqchilikka chidamli, hosildorlik darajasi baland bo‘lgan xandon pistaning Sh-8 ekoshakli
haqida ma’lumotlar keltirilgan. Yong‘og‘ining ochiqlik darajasi yuqori bo‘lib, iqlim sharoitlariga qarab 100% gacha
ko‘tariladi. Bu uning yuqori sifatli belgilaridan biridir.

Русский

В статье представлена информация о засухоустойчивом, высокоурожайном экоформе фисташки
настоящего Sh-8. Степень раскрытия орехов высокая, достигающая в зависимости от климатических условий до
100%, что является одним из её высококачественных признаков.

English

The article presents information about the drought-resistant, high-yielding eco-form of the real Sh-8 pistachio. The
degree of nut opening is high, reaching up to 100% depending on climatic conditions, which is one of its high-quality features.

Muallifning F.I.Sh. Lavozimi Tashkilot nomi
1 Eshankulov B.I. laboratoriya mudiri, q.x.f.d., katta ilmiy xodim O‘rmon xo‘jaligi ilmiy-tadqiqot instituti
2 Xujayev O.T. laboratoriya mudiri, q.x.f.n., katta ilmiy xodim O‘rmon xo‘jaligi ilmiy-tadqiqot instituti
3 Yangibayeva I.Z. katta ilmiy xodimi, q.x.f.f.d. O‘rmon xo‘jaligi ilmiy-tadqiqot instituti
Havola nomi
1 1. Ёкубов Н.Н. Холмуротов М.З., Эшанкулов Б.И. Особенности фенологических фаз вегетативно размноженных перспективных сортов и форм фисташки настоящей. Труды по интродукции и акклиматизации растений. ISBN 978-5- 6047339-1-2. 272-275. 2021. C. 272-275
2 2. Qalandarov M.M. Daraxtzorlarda ilmiy tadqiqot ishlarida taksatsiyaga oid o‘lchashlar va hisoblash usullari // “O’zbekiston agrar fani xabarnomasi” jurnali. – Toshkent, 2022. – № 4. – 138-146 b
3 3. Лаптева Р.А. Эшанкулов Б.И., Худайназарова Н.Х. Иранские сорта фисташки настоящей. Труды по интродукции и акклиматизации растений. ISBN 978-5-6047339-1-2. 2021. C. 297-299.
4 4. Чернова Г.М., Олехнович Г.С. Методика комплексной оценки сортов и перспективных форм фисташки по хозяй- ственно-биологическим признаком // Биоэкология орехоплодовых лесов и геодинамика в Южном Кыргызстане. ЮОНАН Кырг. Респ. – Джалал-Абад, 1998. – С. 53–61
5 5. Eshankulov B.I., Xudaynazarova N.X. O’zbekistonda xandon pistaning (Pistacia vera L.) xorijiy navlarini o‘sib rivojlanishini baholash va yetishtirish texnologiyasi. Toshkent. “Fan ziyosi” nashriyoti. 2025. 4 b.
6 6. Hadj-Hassan A. Characters of most important Syrian pistachio female varieties widely cultivated in Aleppo. – Damascus, Syria: ACSAD, 1988. – P. 25.
Kutilmoqda