14

Ushbu maqolada xandon pistaning Sh-104 ekoshakli haqida ma’lumotlar keltirilgan. Ushbu shakl O‘rmon
xo‘jaligi ilmiy-tadqiqot instituti olimlari tomonidan seleksiya qilingan bo‘lib, xandon pista mevasi ingichka ellips shaklda,
uchi o‘tkir tumshuqchaga ega, urug‘ining 100 donasi - 100 g ni, hajmi esa 20,3x12,0x12,0 mm ni tashkil etadi. Danakning
ochiqlik darajasi yuqori bo‘lib, iqlim sharoitlariga qarab 95% gacha ko‘tariladi.

  • Internet havola
  • DOI10.63241/2025ms244akhv
  • UzSCI tizimida yaratilgan sana 01-11-2025
  • O'qishlar soni 14
  • Nashr sanasi 15-10-2025
  • Asosiy tilO'zbek
  • Sahifalar124-125
Ўзбек

Ushbu maqolada xandon pistaning Sh-104 ekoshakli haqida ma’lumotlar keltirilgan. Ushbu shakl O‘rmon
xo‘jaligi ilmiy-tadqiqot instituti olimlari tomonidan seleksiya qilingan bo‘lib, xandon pista mevasi ingichka ellips shaklda,
uchi o‘tkir tumshuqchaga ega, urug‘ining 100 donasi - 100 g ni, hajmi esa 20,3x12,0x12,0 mm ni tashkil etadi. Danakning
ochiqlik darajasi yuqori bo‘lib, iqlim sharoitlariga qarab 95% gacha ko‘tariladi.

Русский

В данной статье представлена информация об экоформе Sh-104 фисташки настоящего. Форма
была выведена учёными НИИ лесного хозяйства. Плод фисташки имеет тонкую эллиптическую форму, острый
носик на конце, масса 100 семян составляет 100 г, размер – 20,3x12,0x12,0 мм. Степень раскрытия ядра высокая,
увеличивающаяся до 95% в зависимости от климатических условий.

English

This article provides information about the ecoform Sh-104 of the real pistachio. The form was bred by scientists
from the Forestry Research Institute. The pistachio fruit has a thin elliptical shape, a sharp nose at the end, the weight
of 100 seeds is 100 g, the size is 20.3x12.0x12.0 mm. The degree of kernel opening is high, increasing to 95% depending on
climatic conditions.

Muallifning F.I.Sh. Lavozimi Tashkilot nomi
1 Xolmurotov M.Z. laboratoriya mudiri, q.x.f.n., katta ilmiy xodim O‘rmon xo‘jaligi ilmiy-tadqiqot instituti
2 Eshankulov B.I. laboratoriya mudiri, q.x.f.d., katta ilmiy xodim O‘rmon xo‘jaligi ilmiy-tadqiqot instituti
3 Xolova S.A. dotsent, q.x.f.f.d. Toshkent davlat agrar universiteti
Havola nomi
1 1. Ёкубов Н.Н. Холмуротов М.З., Эшанкулов Б.И. Особенности фенологических фаз вегетативно размноженных перспективных сортов и форм фисташки настоящей. Труды по интродукции и акклиматизации растений. ISBN 978-5- 6047339-1-2. 272-275. 2021. C. 272-275
2 2. Qalandarov M.M. Daraxtzorlarda ilmiy tadqiqot ishlarida taksatsiyaga oid o‘lchashlar va hisoblash usullari // “O‘zbekiston agrar fani xabarnomasi” jurnali. – Toshkent, 2022. – № 4. – 138-146 b.
3 3. Лаптева Р.А. Эшанкулов Б.И., Худайназарова Н.Х. Иранские сорта фисташки настоящей. Труды по интродукции и акклиматизации растений. ISBN 978-5-6047339-1-2. 2021. C. 297-299
4 4. Чернова Г.М., Олехнович Г.С. Методика комплексной оценки сортов и перспективных форм фисташки по хозяй- ственно-биологическим признаком // Биоэкология орехоплодовых лесов и геодинамика в Южном Кыргызстане. ЮОНАН Кырг. Респ. – Джалал-Абад, 1998. – С. 53–61.
5 5. Eshankulov B.I., Xudaynazarova N.X. O‘zbekistonda xandon pistaning (Pistacia vera L.) xorijiy navlarini o‘sib rivojlanishini baholash va yetishtirish texnologiyasi. Toshkent. “Fan ziyosi” nashriyoti. 2025. 4 b.
6 6. Hadj-Hassan A. Characters of most important Syrian pistachio female varieties widely cultivated in Aleppo. – Damascus, Syria: ACSAD, 1988. – P. 25.
Kutilmoqda