Мақолада товуқ гўшти етиштириш жараёнида юқори самарадорликка эришиш мақсадида боқилаётган паррандалар озуқасига қўшиб берилаётган турли синтетик табиатли моддаларнинг инсонлар саломатлигига салбий таъсири таҳлил қилинган. Токсик хусусияти кичик бўлган моно- ва диалмашинган ферроценилбензой кислоталар литийли тузларининг сувли эритмаси жўжалар рационига қўшиб берилганда уларнинг тирик вазни 9 – 11 фоизга ортганлиги аниқланган. Ушбу бирикмаларнинг синтези ва таркибини аниқлаш бўйича олинган натижалар баён қилинган.
Мақолада товуқ гўшти етиштириш жараёнида юқори самарадорликка эришиш мақсадида боқилаётган паррандалар озуқасига қўшиб берилаётган турли синтетик табиатли моддаларнинг инсонлар саломатлигига салбий таъсири таҳлил қилинган. Токсик хусусияти кичик бўлган моно- ва диалмашинган ферроценилбензой кислоталар литийли тузларининг сувли эритмаси жўжалар рационига қўшиб берилганда уларнинг тирик вазни 9 – 11 фоизга ортганлиги аниқланган. Ушбу бирикмаларнинг синтези ва таркибини аниқлаш бўйича олинган натижалар баён қилинган.
В статье проанализировано отрицательное влияние на здоровье людей различных препаратов синтетического происхождения, добавляемые к рациону цыплят с целью достижения высокой рентабельности при производстве куриного мяса. Установлено, что при добавлении к рациону цыплят водных растворов литиевых солей малотоксичных моно- и дизамещенных ферроценилбензойных кислот живая масса птиц возрастает на 9-11 %. Изложены полученные результаты по синтезу и оределению состава указанных соединений.
The article presents the results of studies to identify the negative health effects of consumers in excess of doses of various stimulating additives to the diet of birds, with the aim of increasing economic efficiency in the production of chicken meat, solving problems on the definition and constant monitoring of the content of these feed additives in meat products.
The object of the research is chicken meat, biostimulants, vitamins, antioxidants, antibiotics, preservatives, hormone stabilizers, currently used by manufacturers to increase the productivity of meat, as well as new synthesized highly effective stimulants - water-soluble salts of ferrocenylbenzoic acids. The composition, structure, and physicochemical properties of the synthesized substances were established by modern methods of elemental analysis, atomic absorption spectrophotometry, mass spectrometry, potentiometric titration, and IR spectroscopy.
The article presents the methods of synthesis and identification, as well as the results obtained in the study of the biological activity of new effective bird growth stimulants.
Synthesis of mono- and disubstituted p-ferrocenylbenzoic acids was carried out on the basis of the diazotization reaction between ferrocene and p-aminobenzoic acid in chloroform. It was found that the strong-intensity lines in the mass spectra of the obtained acids refer to molecular ions and fragments formed as a result of the decomposition of these ions. The study of the molecular structure of the synthesized substances produced by IR spectroscopic studies. It was established that the disubstitutedferrocenylbenzoic acid has a heteroannular structure.
The biological activity of the resulting stimulants was tested on chickens. To this end, aqueous solutions of biostimulants were added to the combined feed of chickens for 30 days. Based on the experiments, optimal values of the concentration and volume of the added stimulant solution to the combined feed of chickens were determined. It has been established that when using as a feed additive to the diet of chickens, 0.001% aqueous solutions of new synthesized lithium salts of p-ferrocenylbenzoic acids, in place used in the practice of stimulants such as “CelloLux-F”, “Hondro Tan”, tryptophan, "Urga" and "Baikal EM-1" additional live weight of chickens increases to 9 - 11%. This shows that lithium salts of p-ferrocenylbenzoic acids are highly effective biostimulants and can be recommended for use in practice in the production of chicken meat. As a result, the economic efficiency of production increases and a tangible contribution to consumer health is achieved.
№ | Muallifning F.I.Sh. | Lavozimi | Tashkilot nomi |
---|---|---|---|
1 | Abdulloyev O.S. | katta o'qituvchi | |
2 | Askarov I.R. | proessor | |
3 | Abdulloyev S.X. | dotsent | Andijon davlat universiteti |
4 | Sattarova B.N. | katta o'qituvchi | Farg’ona politexnika instituti |
№ | Havola nomi |
---|---|
1 | 1. Кочиш И.И., Петраш М.Г., Смирнов С.Б. Птицеводство. – Москва: Колосc, 2004.–407 с. 2. Қурбонов Р. Паррандачилик сирлари. – Тошкент: Мериюс, 2013. – 96 б. 3. Негреева А.Н., Третьякова Е.Н., Бабушкин В.А. и др. Птицеводство на малой ферме. – Мичуринск: Издательство МичГАУ, 2007. – 164 с. 4. Мымрин И.А. Бройлерное птицеводство. – Москва: Россельхозиздат, 1985. – 223 с. 5. Halliwell B. Antioxidant defense mechanisms: from the beginning to the end (of the beginning). Free Radical Research,1999. – Vol. 31. – pp. 261 – 272. 6. Антиоксиданты // http//www.ru/wikipedia.org/wiki/Антиоксиданты. 7. Маркировка "Е" на продуктах питания. Консерванты (2019) // https:// www.kakras.ru/interesn/kons.htm. 8. Что такое синтетические пищевые красители. (2013). // https://www.google.com/urchto-takoe-sinteticheskie-pishhevye-krasiteli. 9. Сарафанова Л.А. Пищевые добавки: Энциклопедия / Л.А. Сарафанова, изд. 2-е. – СПб.: Гиорд, 2004. – 808 с. 10. Оценка некоторых пищевых добавок и контаминантов. 37 докладов объединенных экспертов ФАО/ВОЗ по пищевым добавкам, Женева. – Москва: Медицина, 1974 . – 48 с. 11. Оценка некоторых пищевых добавок и контаминантов. 41 доклад объединенных экспертов ФАО/ВОЗ по пищевым добавкам, Женева. – Москва: Медицина, 1994 . – 72 с. 12. Петрухина А. Из чего мы состоим? Из того, что мы едим... // Наука и жизнь, – 2009, – № 1.– С. 26-29. 13. Tobacman J.K. Review of harmful gastrointestinal effects of carrageenan in animal experiments // Environ Health Perspect. – 2001. – No.109. – P. 983. 14. Производство курятины. Вред мяса курицы для здоровья. // https://www.planetaom.ru/vred-kuryatiny/. 15. Ножник Д.Н. Эффективность использования минеральных комплексов омэк, кормовых Добавок «нутоиод» и «нутосел» в кормлении сельско-хозяйственной птицы. Автореферат диссертации на соискании ученой степени кандидата сельско-хозяйственных наук. – Волгоград, 2014. – 23 с. 16. Ножник, Д.Н. Аспарагинаты (ОМЭК) в кормлении цыплят-бройлеров [Электронный ресурс] / Д.Н.Ножник, З.Б.Комарова, С.М.Иванов // Научный электронный журнал Куб ГАУ. – 2014. – Режим доступа: http://ei.kubagro.ru/2014/04/pdf/80.pdf. 17. Мишурова М.Н. Продуктивность и качество мяса цыплят-бройлеров при использовании в рационах различных видов растительного масла в комплексе с ферментным препаратом. Автореферат диссертации на соискании ученой степени кандидата биологических наук.– Волгоград, 2015. – 24 с. 18. Гашук Р.А. Повышение продуктивности и качества мяса цыплят-бройлеров за счет использования в рационах триптофана отдельно и совместно с кормовой добавкой «Хондро Тан». Автореферат диссертации на соискании ученой степени кандидата сельско-хозяйственных наук. – Усть-Кинельский, 2017. – 20 с. 19. Зяблицева М.А. Продуктивность цыплят-бройлеров при использовании микробиологических препаратов «Урга» и «Байкал ЭМ-1». Автореферат диссертации на соискании ученой степени кандидата сельско-хозяйственных наук. – Курган, 2018. – 24 с. 20. Пенькова С.Н. Продуктивные качества и биологические особенности цыплят-бройлеров при комплексном использовании препаратов йода, селена и лактоамиловорина. Автореферат диссертации на соискании ученой степени кандидата сельско-хозяйственных наук. – Оренбург, 2018. – 22 с. 21. Тўлаков Н.Қ. Ферроценкарбон кислотанинг айрим ҳосилалари синтези ва уларни синфлаш. Кимё фанлари бўйича фалсафа доктори (PhD) диссертацияси. − Фарғона, 2018. – 133 б. 22. Ҳожиматов М.М. Ферроцен ва метилолмочевина ҳосилалари синтези ҳамда уларни синфлаш. Кимё фанлари бўйича фалсафа доктори (PhD) диссертацияси. − Фарғона, 2017. – 127 б. 23. Абдуллоев О.Ш. Таркибида темир тутган биостимуляторлар, уларни синфлаш ва сертификатлаш. Кимё фанлари бўйича фалсафа доктори (PhD) диссертацияси. – Фарғона, 2018. – 123 б. 24. Аскаров И.Р. Производные ферроцена. – Фергана, 1999. – 206 с. 25. Ҳасанова Д.Т. Пиво ишлаб чиқаришни такомиллаштириш ва кимёвий таркиби асосида синфлаш. Кимё фанлари бўйича фалсафа доктори (PhD) диссертацияси. – Фарғона, 2018. – 121 б. 26. Абдуллоев О.Ш. Биостимулирующее действие гетеробиметал-лических оксоцентрированных железосодержащих ацетатов на прорастание растений // Илмий хабарнома – Научный вестник, 2018. – № 1. – С. 28-31. |