The article presents the results of a study on the selection of technical grape varieties, which allows to strengthen the raw material base of the country’s wine industry and to obtain high-quality, export-oriented wines. In this case, the technological properties of the berries of collection technical grape varieties of grapes were studied. Based on the analysis results, promising grape varieties from the Eastern ecological group are recommended, such as Cherry VIR, Karmrashat, Muscat Susanna, Eastern Muscat, White Muscat, Cybri Muscat, Uzbek Muscat, Dessert Muscat, Surkhak Khrozmani; Black Sea – Broad Mill; Western European – Cabernet Franc, Gold Riesling, Durbuet de Marseille and Muscat of Hamburg.
№ | Muallifning F.I.Sh. | Lavozimi | Tashkilot nomi |
---|---|---|---|
1 | Mamatov U.. |
№ | Havola nomi |
---|---|
1 | 1. Алексеева Р.В. Совершенствование технологии специального вина портвейн из перспективных сортов винограда. Автореф. канд. техн. наук. – Краснодар, 2009. – С. 3-19. |
2 | 2. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. – М.: Колос, 1985. – С.131-140. |
3 | 3. Макуев Г.А. Агробиологическая и технологическая оценка интродуцированных сортов винограда для виноделия в условиях Южного Дагестана. Автореф. канд. с.-х. наук. – Махачкала, 2001. – С. 3-21. |
4 | 4. Методические рекомендации по технологической оценке сортов винограда для виноделия. - ВНИИВиВ «Магарач». - Ялта, 1983. - 72 с. |
5 | 5. Риберо-Гайон Ж., Пейно Э., Риберо-Гайон П. И др. Теория и практика виноделия. – М.: Легкая промышленность, 1981. – С. 7-42. |